12 Nisan 2008 Cumartesi

Rosie'nin Anısına


Onu ilk gördüğümde kirler içinde pis kokulu bir kızdı ama ona o anda aşık olmuştum,hayatımın şeklini değiştireceğini o anda anlamıştım. Kulaklarının muhteşem kokusu beni büyülemişti adeta.

Bunu her söylediğimde benim gibi hissetmeyenlerden ıyyy diye bir tepki alıyorum ama evet, ben onun o pis kokusuna vuruldum önce,sonra da o güzel huyuna,zekasına hayran kaldım.

Kısacık ömründe sonsuz sevilmiş,ölümünden seneler sonra hala sevilen ve çok özlenen güzeller güzeli kızımız Rosie’nin anısına.

GÖKKUŞAĞI KÖPRÜSÜ

Cennetin yakınında, Gökkuşağı Köprüsü diye bir yer vardır. Bizlere cok yakın olmuş, özel bir dostumuz ölünce oraya gider. Orada dört ayaklı sevgili dostlarımızın hep beraber koşup oynayacağı çayırlar ve tepeler vardır. Orada, bol yiyecek, su ve güneş vardır. Dostlarımız orada, soğuklardan uzak, rahat bir yaşam sürdürürler.
Bir zamanlar hasta ve yaşlı olanlar tekrar sağlık ve kuvvetlerine kavuşmuşlardır. Bu dünyadan yaralanmış veya sakat olarak ayrılanlar, rüyalarımızda onları hayal ettiğimiz gibi, tekrar düzelmiş ve güçlü olmuşlardır.
Dostlarımız burada mutlu ve hallerinden memnundurlar ama, her biri, geride bıraktığı onun için çok özel olan birinin özlemini çekmektedir.

Bir gün gelir, hep birlikte koşup oynarlarken, iclerinden biri aniden durup gözlerini uzaklara diker. Parlak gözleri dikkat kesilmiştir. Vücudu sabırsızlıkla titremeye başlamıştır. Birden gruptan ayrılıp koşmaya başlar. Sizi görmüştür.
Ayakları çimenlerin üzerinden kesilmiş, adeta uçarcasına size dogru gelmektedir. Ve, nihayet buluştuğunuzda, bu çok özel dostunuz ve siz, bir daha ayrılmamak üzere, sevinçle sarmaş dolaş olursunuz.

Yüzünüzü onun mutlu öpücükleri kaplar; elleriniz onun sevgili başını okşar. Hayatınızdan uzun zaman önce ayrılmış, fakat kalbinizden hiç çikmamiş olan dostunuzun o güvenen gözlerine bir daha bakarsınız. Sonra, Gökkuşağı köprüsünü birlikte geçersiniz..

10 Nisan 2008 Perşembe

Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi

Hayvan hakları bildirgesi 15 Ekim 1978'de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan hakları evrensel bildirgesidir.

1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.

2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan , öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.

3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.

4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.

5. Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.

6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.

7. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.

8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.

9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.

10. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.

11. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.

12. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.

13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.

14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

Kaynak

Pozitif Eğitim Nedir?

Eğitim köpeklerimizle iletişim kurabilmenin ve hayatımız boyunca onlarla ortak bir dil oluşturabilmemizin, ortak duygular geliştirebilmemizin ilk şartıdır. Vereceğiniz eğitim köpeğinizle aranızdaki iletişimin derecesini oluşturur. Güvene dayalı bir sistemde köpeğinizin öğrenme becerilerini geliştirirken aranızdaki iletişimi de kuvvetlendirmiş olursunuz.

Pozitif eğitim sistemleri, hem insan hem de bütün canlılarla doğru iletişim kurabilmek isteyen insanların benimsediği, hayat tarzı olarak kabul ettiği, ödül merkezli, yapılan doğruları ödüllendirip, yanlışları göz ardı etmeye dayanan bir sistemdir ve canlının psikolojisini bozacak, kişilikliğini silecek, canını yakacak, sindirecek hiçbir fiziksel ceza içermez. Köpeklerimizin eğlenirken öğrenmesini, zekalarını geliştirmesini ve diğer canlılarla iletişim kurma becerisi kazanmasını sağlar. Pozitif eğitim sistemi her yaşta uygulanabilir ancak eğitime ne kadar erken başlarsak becerileri kazanmaları ve sorunların önlenmesi o kadar kolay olur. Sorunları önlemek tedavi etmekten her zaman daha kolaydır. Bu yüzden bebeğimizle yaşamaya başlamadan önce onunla nasıl yaşayacağımızı öğrenmeye, bebeğimiz geldiği andan itibaren de eğitimlere başlamalıyız.

Pozitif köpek eğitmeni olarak benim misyonum, köpeğinizle güvene dayalı sağlam bir ilişki kurmayı, sorunlar oluşmadan önlenmeyi, oluşan sorunların üstesinden gelmeyi ve nasıl itaatkar olacaklarını sizlere öğretmektir. Köpeklerimizle kurulan dostluklar, her ilişkide olduğu gibi çaba gerektirir, onunla vakit geçirmeyi ve eğitimiyle, profesyonel eğitmen gözetiminde bizzat ilgilenmeyi gerektirir.

Bu yorucu ama zevkli başlayan süreçde, sizin ömür boyu alacağınız ödül, sadık dostunuzun gözlerindeki minnet, sevgi ve bağlılıkdır. Bundan daha büyük bir ödül olabileceğini sanmıyorum.

Pozitif Köpek Eğitmeni

Neşe Öztürk