Uyaran beden dili.
Köpekler saldırıya geçmeden önce bize bir çok sinyaller gönderirler. Genelikle yatıştıran beden dilini kullanarak karşısındakini yatıştırmayı başarırlar ancak daha agresif bir köpekse yatıştıran beden dili yerine uyarıcı sinyaller yollayan beden dilini kullanırlar.Bu şekilde,yatıştıran beden dili ile yatışmayan,kendisini tehtid ve huzursuz edenleri uyarırlar. Eğer bu uyarılar işe yaramıyorsa ya kaçarlar ya da son çare olarak saldırırlar. Saldırmadan önce mutlaka bazı uyaran mesajlar verirler.
Bu uyarıların en önemlileri şöyledir;
Huzursuzum;
Bu uyaran beden dilinin ilk belirtisidir.
Kulaklar geriye doğru,kuyruk aşağıda,küçük küçük sağa sola sallanır,temkinli ve uzakdır. Büyük ihtimalle sürekli yalanıyordur.
Korkuyorum;
Kuyruk bacaklarının arasındadır,
başı yana ve aşağı doğrudur,
dizleri biraz kırıkdır,
çok korkuyorsa o zaman titreme de görülebilir.
Kızmaya başlıyorum;
Eğer karşımızdaki köpek korkup kaçmıyorsa o zaman korkusunu bir üst seviyeye taşıyarak karşısındakini tehtit etmeye çalışır.
Enseden itibaren kıllar kabarık,kulaklar geride,dişler biraz görülecek şekilde hafif bir hırlama,beden sabit ve gergin,bakışlar sabitdir ama karşısındakiyle direk göz temasında değildir,kuyruk çok yavaş ve küçük küçük sallanır.
Dikkatliyim;
Kulaklar dik,baş ve bakışlar sabit,vücud gergin ve sabit,kuyruk sabit yada çok çok yavaş sallanıyordur.
Sinirliyim, saldırabilirim;
Bu saldırıdan önceki son uyarıdır.
Dişler tamamen görülecek şekilde,derin ve kaba bir hırlama, kulaklar geriye doğru, gözler dik ve direk göz temasında, beden sabit ve hafif ileri doğrudur. Ense ve sırt kılları kabarmış, kendini daha da iri göstermeye çalışır bir haldedir. Kuyruk bazen dik ve sabit, bazen de yavaşca sallanıyor olabilir.
Eğer bu haldeki bir köpekle karşı karşıya isek yapacağımız hareket, direk göz temasından kaçınmak,tehtid oluşturacak,içgüdüleri harekete geçirecek ani hareketler yapmamak olmalıdır.
Köpekler sebepsiz yere insanları tehtid etmezler,tehtid olarak görmezler. Nedeni tam olarak anlayamamış olabiliriz ancak onların bölgesine girmişsek, yavruları varsa, kaynaklarına müdahele edileceğini düşünecesine kapılmışsa, bu denli büyük bir huzursuzluğu varsa ancak bu dereceye gelirler.Çoğunlukla bebekliklerinden beri insanlar tarafından itilip kakılmış köpekler böyledir. Bazıları aynı muameleyi görmelerine rağmen korkup kaçarken bazı daha agresif köpekler saldırmaya yönelir.
Bunu önlemek için yapılacak en önemli hareket toplumun bilinçlenmesidir.Hayvan sevgisi taşıyan, hayvan haklarını bilen, bilinçli üretim yapan, sokak köpeklerinin islahında kısırlaştırmanın en birinci faktör olduğunu bilen nesiller yetiştirmek önemlidir.
Neşe Öztürk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder