12 Aralık 2008 Cuma

Yeni Bir Köpek Edinmeden Önce!

Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi, evimizi bir köpekle paylaşmaya karar verdiğimizde ilk yapmamız gereken şey kendimize şu soruları sormak olmalıdır,
*Günde en az 2 kere, yağmur, kar, sıcak demeden, kendim hasta bile olsam onu yürüyüşe götürebilecek miyim?
*Ona gereken zamanı ayıracak zaman ve enerjim olacak mı? Gereken zaman sabah akşam 1 saat köpeği yürüyüşe götürmek değildir.
*İşim, ev hayatım, akraba ve arkadaş ilişkilerim buna müsait mi?
*Köpek sevmeyen akraba ve arkadaşlarım tarafından terk edilmeye, nasihatlar dinlemeye, her türlü uyarı ve tehtide karşılık onun için savaşmaya hazır mıyım?
*Veteriner hekim, eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak maddi güce sahip miyim,
*Psikolojik açıdan yeni bir yavrunun temizliğine, tuvaletine, bakımına, kıl sorunlarına, hastalıklarına, yeterince sabır gösterebilecek miyim?
*Tuvalet eğitimi sırasında, saat başı dışarıya çıkmaya, uykusuz geçecek gecelere, bütün çabalara rağmen eve yapacağı kaçamakları hoşgörü ile kabul etmeye hazırlıklı mıyım?
*Onu sevip koruyabilecek miyim?
*Evime verebileceği olası zararlar karşısında sakin kalmayı başarıp ona vurmayacağımdan emin miyim?
*Her ne olursa olsun onun da bir can olduğunu unutmadan, ondan sıkılmayacağımdan, beklentilerimi karşılamadığı için günün birinde sokağa bırakma düşüncesi taşımayacağımdan emin miyim?
*Onu evdeki çocuğumuz istediği için değil de kendi ihtiyaçlarımız ve isteklerimizin farkında olarak mı alıyorum?
*Aile bireylerinin tamamı bu yeni köpeği istiyor mu?

Bütün bu sorulara cevabınız "evet" ve bir köpek almaya karar verdiniz. Hayırlı olsun.
Peki onu almadan önce acaba neler almalıyız, hayatımızda ne gibi değişiklikler ve hazırlıklar yapmalıyız?

Köpek alırken ilk şart köpek ırklarını inceleyip, hayatımıza uygun ırkı tespit etmektir. Sadece görüntüsü için ya da bir işte görevlendirmek için köpek almak büyük hata olur. Golden istiyordum ama kıl problemi olur diye labrador aldım derseniz bu bir hata olur. Labradorlar goldenların kısa tüylü versiyonu değildir. Ya da evim küçük olduğu için küçük ırk bir köpek almak istedim diyip bir jack russel terrier alırsanız bu daha da büyük bir hata olur. Çok enerjik olan bu ırklar, yüksek zekalarının da etkisiyle kontrolü zor birer atom karıncaya dönüşebilirler.
İkinci olarak bebeğinizi nerden alacağınızı tespit etmelisiniz. Bir gün bir hayvan dükkanının önünden geçerken ay ne şeker şey diyip bir bebek almamalısınız. (1) Mutlaka düzgün bir üretici bulmanızı tavsiye ederim.
Irkını ve alacağımız yeri tespit ettikden sonra evinizde bir takım değişikliklere ihtiyacınız olacak.
**Eğer bahçeli bir evde yaşıyorsanız evinizin bahçesini çit ile çevirmelisiniz, bahçedeki köpekler için zehirli ya da zararlı olabilecek bitkileri temizlemelisiniz.
**Mama kaplarını almalısınız, mama kapları bir su bir de mama için iki tane ve çelik ya da porselen olmalıdır. Plastik mama kaplarını kemirme ve koparttıkları parçaları yutma riskleri olduğu gibi, bakteri barındırdıkları için sağlıklı olmaz.
**Oyuncaklarını hazırlamalısınız. Alacağınız oyuncaklar onun yaşına uygun olmalı, koparabileceği plastik parçaları olmamalı,evde muhtemel kemirme olasılığı benzer objelerle benzer oyuncaklar tercih edilmelidir. Köpekler canları sıkılırsa, stres altındalarsa her şeyi kemirebilirler, duvarları bile!(2)
**Yatağını almalısınız. Evinizin düzenini onun yatağını da yerleştirebilmek için biraz değiştirmeniz gerekebilir. Geceleri genellikle yatağınızın yanında yatmayı tercih ederler ama gün içinde ya da akşamları siz otururken onun da yatabileceği bir yatağının olması iyi olur. ortalarda dolaşmasını istemediğiniz anlarda “yerine” komutu ile orada kalmasını sağlayabilirsiniz. Yatağı odayı görebilen, sizin de onu görebileceğiniz bir yerde ve zeminde olmalıdır.

ÖNEMLİ: Bebeğinizi almadan önce alacağınız yere, bebeğinizin daha sonra üstünde yatacağı yatağı ya da yatağın üstüne öretebileceğiniz battaniye, çarşaf gibi bir örtüyü birkaç gün öncesinden bırakarak anne ve kardeşlerinin kokusunun sinmesini sağlayın. Bu ilk eve geldiği anda bir sürü değişik koku ve tanımadığı obje arasında onu rahatlatan bir koku olacaktır.

**Evinizin yerlerini cilalıyorsanız bir süre bu işi bırakmalısınız. Bebek köpeklerin eklemleri çok hassas olur ve yürüken sürekli kayıyor olmak hem eklemlere zarar verebilir hem de sürekli düşüyor olmak ve acı hissetmek onun yürümek istememesine neden olabilir.
**Deterjanlarınızı köpeğin cildine zarar vermeyecek ürünlerden seçmelisiniz. Özellikle bebek köpeklerin pati altları ve göbek derileri çok hassas olacağı için deterjan ile tahrişler olabilir.
**Ailenizde küçük çocuk varsa gelecek bebeği bunaltacak hareketler yapmakdan kaçınması konusunda uyarılmalısınız. Bebeklik döneminde tanıştığı her kişi ile iyi duygularla tanışmalıdır. Ancak küçük çocuklar daha korumazsızdır. Küçük çocuklarla yanlış sosyalleşen köpekler ilerde başka küçük çocuklara zarar verebilir.(3)
**Eğer çalışıyorsanız bebeğinizi alma zamanını yıllık izninize denk getirmelisiniz. Böylece birbirinize alışma ve tuvalet eğitimi dönemini daha sorunsuz geçirebilirsiniz.
**Köpeği olan arkadaşlar edinin, köpeklerinin karakterlerini izleyin. Bir bebek aldığınızda en büyük ihtiyaçlarınızdan biri iyi huylu yetişkin ve yavru köpekler olacak. Bebeğinizi aldıktan sonra bu arayışa girmeniz sosyalleşme dönemini kaçırmanıza neden olabilir.(3)
**Evinizin etrafında oyun oynayabileceği yeşil alanlar olup olmadığını kontrol edin. Sadece yürüyüş bir köpeğin enerjisini boşaltmak için çoğu zaman yeterli olmaz. Oyun arkadaşları ile oynayacağı oyunlar çok daha etkilidir.
**Yeni köpeği almadan önce bütün aile bireylerinin allerji testi yaptırmaları ya da en azından köpeklerle bir kaç saat yakın temas kurmaları gerekir. Daha sonra ortaya çıkan allerjik reaksiyonlar nedeniyle pek çok köpek terkedilmektedir.
**Köpek sahibi arkadaşlarınızdan iyi bir veteriner hekim konusunda yardım alın. Aşı, tedaviler, mama, pet ürünleri hakkında genel bilgiler edinin.
**Eğer yüksek katlı bir apartmanda yaşıyorsanız, bebek köpeğinizin tuvalet eğitiminin uzun ve zahmetli bir süreci kapsayacağının bilincinde olmalısınız. Bu yüzden bu gibi durumlarda yetişkin bir köpek almayı düşünmelisiniz.
**İyi bir pozitif eğitmenle irtibata geçin ve bebeğiniz eve gelmeden önce ve geldikten sonraki ilk günden itibaren neler yapmanız gerektiğini öğrenin. Eğitimi asla ileri tarihlere ertelemeyin.

Umarım ki bu yazım köpek alacak kişilere biraz da olsa rehberlik edebilir.

Neşe Öztürk

Yazı uyarıları:
1-“köpeğimi nerden almalıyım?” konulu yazımda detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.
2-“iç güdü mü sorun mu?” konulu yazımda detayları okuyabilirsiniz
3-“sosyalleşme eğitimi nasıl ve ne zaman olmalıdır?” konulu yazımda detayları okuyabilirsiniz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

neşe hanım yazılarınızı okudum bir hayvansever olduğunuz varsayımından hareket edersek ki ediyorum. köpeklerde Ari ırka çok önem veriyorsunuz. bu düşünüşde evsiz sokak köpeklerini ikinci sınıf olmalarını sağlıyor özgür gen kombinasyonu olan sokak köpekleri yavrularının ev bulma ,Şanslarını azaltıyor...

Neşe Öztürk dedi ki...

Merhaba, ilginize çok teşekkür ederim.
Hayvansever olduğum konusunda haklısınız, hatta ben sevmekten öte onların hakları için de uğraşan biriyim. Evet ben ari ırkı savunurum, severim de ama bu demek değildir ki kırma köpekleri sevmem. Elbette onların da sevgi görmesi, sahiplenilmesi, karınlarının doyurulması, ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir.Elbette onların da doğru düzgün yaşamaya hakları var. Asla hiç bir yazımda barınaklardan köpek almayın, sokaklardan köpek sahiplenmeyin demedim ve demem. Sitemi incelerseniz, diğer yazılarıma da bir göz atarsanız barınak köpekleri ile ilgili yazmış olduğum yazıları da görebilirsiniz:)
Hatta barınaklardan köpek sahiplenildiğinde yapılması gerekenlerle ilgili bir yazım da var. Sanırım onu görmediniz :)
Yazılarımın geneli köpeklerin daha iyi yaşam standartlarına gelebilmesini sağlamak, toplum tarafından istenmeyen hareketler sergilemelerini engellemek,dolayısı ile dışlanmalarını engellemek, köpeğini nerden alırsa alsın, ister ırk köpek ister kırma köpek olsun, köpek sahiplerini biliçlendirmek adına yazılmış yazılardır.
benim de kırma bir köpeğim var :) 2 de sokak kedimiz var. resimleri de var hatta sitemde :)
evsiz hayvanlara yuva bulmak için ne kadar uğraştığımı bilseniz sanırım bunları yazmazdınız.
sevgiler.
NEŞE ÖZTÜRK

Pozitif Eğitim Nedir?

Eğitim köpeklerimizle iletişim kurabilmenin ve hayatımız boyunca onlarla ortak bir dil oluşturabilmemizin, ortak duygular geliştirebilmemizin ilk şartıdır. Vereceğiniz eğitim köpeğinizle aranızdaki iletişimin derecesini oluşturur. Güvene dayalı bir sistemde köpeğinizin öğrenme becerilerini geliştirirken aranızdaki iletişimi de kuvvetlendirmiş olursunuz.

Pozitif eğitim sistemleri, hem insan hem de bütün canlılarla doğru iletişim kurabilmek isteyen insanların benimsediği, hayat tarzı olarak kabul ettiği, ödül merkezli, yapılan doğruları ödüllendirip, yanlışları göz ardı etmeye dayanan bir sistemdir ve canlının psikolojisini bozacak, kişilikliğini silecek, canını yakacak, sindirecek hiçbir fiziksel ceza içermez. Köpeklerimizin eğlenirken öğrenmesini, zekalarını geliştirmesini ve diğer canlılarla iletişim kurma becerisi kazanmasını sağlar. Pozitif eğitim sistemi her yaşta uygulanabilir ancak eğitime ne kadar erken başlarsak becerileri kazanmaları ve sorunların önlenmesi o kadar kolay olur. Sorunları önlemek tedavi etmekten her zaman daha kolaydır. Bu yüzden bebeğimizle yaşamaya başlamadan önce onunla nasıl yaşayacağımızı öğrenmeye, bebeğimiz geldiği andan itibaren de eğitimlere başlamalıyız.

Pozitif köpek eğitmeni olarak benim misyonum, köpeğinizle güvene dayalı sağlam bir ilişki kurmayı, sorunlar oluşmadan önlenmeyi, oluşan sorunların üstesinden gelmeyi ve nasıl itaatkar olacaklarını sizlere öğretmektir. Köpeklerimizle kurulan dostluklar, her ilişkide olduğu gibi çaba gerektirir, onunla vakit geçirmeyi ve eğitimiyle, profesyonel eğitmen gözetiminde bizzat ilgilenmeyi gerektirir.

Bu yorucu ama zevkli başlayan süreçde, sizin ömür boyu alacağınız ödül, sadık dostunuzun gözlerindeki minnet, sevgi ve bağlılıkdır. Bundan daha büyük bir ödül olabileceğini sanmıyorum.

Pozitif Köpek Eğitmeni

Neşe Öztürk