12 Haziran 2008 Perşembe

Davranış, Karakter ve Sosyalizasyon

Köpekler de eğitim deyince hemen hemen herkesin aklına itaat eğitimi gelir. O yüzden de otur, yat gibi komutları yapmasa da ben köpeğim ile mutlu yaşarım diye düşünürler.

Oysaki eğitim itaatten ibaret değildir. Esas eğitim köpeğe çok erken dönemlerde verilmesi gereken karakter, davranış ve sosyalleşme eğitimleridir ve bu eğitimlerin geç kalınması halinde dönüşü olmayan birçok problemlerle karşı karşıya kalırız.

İtaat eğitimi, ilk aylarını doğru şekilde geçirmiş her yaştaki köpeğe verilebilinir ama sosyalleşme, davranış ve karakter eğitiminin geçirilmemesi gereken bir dönemi vardır. Eğitim 8-9. haftalarda annesinden ayrılıp yeni yuvasına geldiği andan itibaren başlamalıdır.4.ayını geçiren bir köpeğe bir daha davranış, karakter ve sosyalleşme eğitimi verilemez.

Sosyalleşme eğitimi;

Yavru köpeğimizin ileride tepki verebileceği her şeye onu bebeklik döneminde alıştımakdır, sesler, objeler, insanlar, diğer hayvanlar, seyahat etme her şeye bu dönemde alıştırılması gerekir.

Karakter eğitimi;

Köpeğimizin, sabırlı, itaatkar, komut almaya alışmış, öğrenmeyi öğrenmiş bir köpek olmasını, ileride alacağı her türlü eğitime uyum sağlamasını sağlar.

Davranış eğitimi;

Köpeğinizle uyum içinde olabilmenizi, evinizi yok etmeden onunla aynı evde yaşayabilmenizi, havlama sorunu, kemirme sorunu, yalnızlık endişesi, üste atlama, yemek çalma, gibi sorunların oluşmadan önlenmesini sağlar.

Davranış sorularının altında çoğunlukla psikolojik sebepler yatar. Bu da demek oluyor ki, bu eğitimle köpeğinizi psikolojik sorunlar oluşmadan büyütebilirsiniz.

Köpeklerimiz bizi, biz onları anlayamadan birlikte mutlu bir yaşam sürmemiz mümkün değildir.

Yaptığımız en büyük hata köpek almadan önce köpek ve eğitimle ilgili bilgi sahibi olmamak ve sorunlar çıkdıkca bu sorunları gidermeye çalışmakdır. Bazı sorunlar halledilebilir ama çoğu sorun bebeklik döneminde oluşmadan önlem almayı gerektirir. Sorun çıkdıkdan sonra düzeltmek çok zor oluyor.

Köpeklerimizle geçireceğimiz 10-15 yıllık süreyi sorunsuz ve stressiz geçirebilmek açısından ilk bebeklik döneminde sosyalleşme, davranış ve karakter eğitimleri şarttır.
İlerleyen yaşlarda sosyalleşme ya da davranış eğitimleri verilebilir mi? Ne yazık ki hayır. Ancak davranış modifikasyonu, davranış terapisi uygulanabilir. Bu terapi sonucunda köpekler bazen çok iyi gelişmeler gösterirken, bazen de, ne yazık ki psikolojik tedavi desteği görmelerine rağmen düzelemeyebiliyorlar.

Bazı köpeklerin önüne geçilemeyen hareketleri yüzünden sokaklara ya da barınaklara bırakılıyor olduklarını düşünürsek EĞİTİM BİR LÜKS DEĞİL GEREKLİLİKDİR. diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Pozitif Eğitim Nedir?

Eğitim köpeklerimizle iletişim kurabilmenin ve hayatımız boyunca onlarla ortak bir dil oluşturabilmemizin, ortak duygular geliştirebilmemizin ilk şartıdır. Vereceğiniz eğitim köpeğinizle aranızdaki iletişimin derecesini oluşturur. Güvene dayalı bir sistemde köpeğinizin öğrenme becerilerini geliştirirken aranızdaki iletişimi de kuvvetlendirmiş olursunuz.

Pozitif eğitim sistemleri, hem insan hem de bütün canlılarla doğru iletişim kurabilmek isteyen insanların benimsediği, hayat tarzı olarak kabul ettiği, ödül merkezli, yapılan doğruları ödüllendirip, yanlışları göz ardı etmeye dayanan bir sistemdir ve canlının psikolojisini bozacak, kişilikliğini silecek, canını yakacak, sindirecek hiçbir fiziksel ceza içermez. Köpeklerimizin eğlenirken öğrenmesini, zekalarını geliştirmesini ve diğer canlılarla iletişim kurma becerisi kazanmasını sağlar. Pozitif eğitim sistemi her yaşta uygulanabilir ancak eğitime ne kadar erken başlarsak becerileri kazanmaları ve sorunların önlenmesi o kadar kolay olur. Sorunları önlemek tedavi etmekten her zaman daha kolaydır. Bu yüzden bebeğimizle yaşamaya başlamadan önce onunla nasıl yaşayacağımızı öğrenmeye, bebeğimiz geldiği andan itibaren de eğitimlere başlamalıyız.

Pozitif köpek eğitmeni olarak benim misyonum, köpeğinizle güvene dayalı sağlam bir ilişki kurmayı, sorunlar oluşmadan önlenmeyi, oluşan sorunların üstesinden gelmeyi ve nasıl itaatkar olacaklarını sizlere öğretmektir. Köpeklerimizle kurulan dostluklar, her ilişkide olduğu gibi çaba gerektirir, onunla vakit geçirmeyi ve eğitimiyle, profesyonel eğitmen gözetiminde bizzat ilgilenmeyi gerektirir.

Bu yorucu ama zevkli başlayan süreçde, sizin ömür boyu alacağınız ödül, sadık dostunuzun gözlerindeki minnet, sevgi ve bağlılıkdır. Bundan daha büyük bir ödül olabileceğini sanmıyorum.

Pozitif Köpek Eğitmeni

Neşe Öztürk