Sosyalleşme eğitimi kopeklerin alması gereken en öncelikli eğitimdir.
Bebeğin 4. ayı sonuna kadar yapılması gereken bir eğitimdir. Bu dönemde doğru bir şekilde tanıştıkları her ses, obje, kişi, hayvan onların doğal yaşamının bir parçası olur. Bu dönemden sonra tanıştıkları her yeni duruma tepki verirler. İleride tanışması muhtemel objeleri bu dönemde yavru köpeğimizde iyi duygular yaratacak şekilde tanıştırmalıyız. Korkutmadan, zorlamadan ve sevdirerek tanışmalıdır. Aksi takdirde dostumuz, köpeklerin olgunluğa erdikleri, kişiliklerinin oturduğu 20-24 aylardan sonra, bu dönemdeki kötü tecrübeleri bize geri yansıtmaya başlayacaktır. İnsanlarla yeterince ve doğru şekilde sosyalleşmemiş köpekler 2 yaşından sonra onlara saldırganlık ya da aşırı korku göstermeye başlayabilir. Bazen “bu köpek melek gibiydi, birden birkaç hafta içinde değişti, anlayamıyorum ne oldu?”dediğimiz durumlar bebeklik döneminde sosyalleşmemesinin sonucudur.
Bebeklik döneminde sosyalleşmenin haricinde bir de üstüne kötü tecrübeler yaşayan, dayak yiyen, sevgi görmeyen, kimseyle tanışmayan köpekler 7-8 aylık olduklarında yanlarına yaklaşılamayacak kadar agresif olabilirler. Mamalarına yaklaşmak, bölgelerine girmek, yanlarında ani hareketler yapmak, gözlerine bakmak mümkün olmaz. Öyle ki bazen kendi sahiplerine bile saldırganlık gösterebilirler.
Bebek daha annesinin yanındayken seslere ve objelere alıştırılmaya başlanmalıdır. Emerken hafif sesle müzik açılabilir, oyun sırasında çok hafif sesle aksiyon filmi açılabilir, silah seslerine, bağrışmalara alışması sağlanabilir, gökgürültüsü, siren sesleri, çocuk sesleri, ev aletleri,bahçe makinaları gibi sesler bir şekilde bu dönemde dinletilerek alıştırılması gereken seslerden bazılarıdır.
Unutulmaması gereken önemli nokta bu sesler duyulabilecek en kısık ses ile başlamalı ve kademeli olarak artırılmalıdır. Asla yavrumuzu korkutacak yüksek bir sesle başlanmamalıdır.
Seslerin dışında insanlara ve hayvanlara da alıştırılmalıdır. Bu haftada 10 değişik ırk ve renkde, iyi huylu ve aşılı olduğundan emin olduğumuz köpek, 20 değişik giyimli ve görünümlü insan ile tanıştırarak olmalıdır. Tanıştırılan insanlar tarafından sevilmeli, başı okşanmalı, oyunlar oynatılmalıdır.Bu arada sahibi de onun olumlu ve uysal davranışlarını küçük ödül bisküvileri ve sevgi ile ödüllendirmelidir.
Kendisinden büyük objeler, ses çıkaran objelerle tanışmalı, sert, yumuşak, çim ya da ıslak zemine basması sağlanmalıdır. Yağmura, rüzgara ve güneşe alıştırılmalıdır.
Her yeni tanıştırma sonsuz bir sabırla, acele etmeden ve mutlaka ödülle desteklenmeli ve pekiştirilmelidir ki yavrumuzda pozitif şartlanma oluşabilsin ve böylece yeni durumlar onda iyi duygular hissettirsin, daha sonra sevgi dolu, sabırlı, insanlarla ve hayvanlarla dost olmayı başarabilen, kendine güvenen, verdiğimiz her eğitimi kolaylıkla alan bir köpeklerimiz olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder