12 Haziran 2008 Perşembe

Köpeklerde Dışkı Yeme - Kaprofaji


Bu hafataki konumuz ne yazık ki hepimizin suratını ekşitip ıyyy dedirticek bir konu ama bu davranışı sergileyen pek çok köpek olması nedeniyle değinmekde fayda gördüm.

Aynı sorunu ben de çok küçüklerken kızlarımda yaşadım ama doğru yaklaşımla bu sorunu büyümeden hallettik.

Unutmamak gereken önemli nokta,bu hareket, bize ne kadar iğrenç gelirse gelsin, asıl sorun köpeklerimizin bu yolla çeşitli hastalıklara ve parazitlere maruz kalıyor olmasıdır.

Köpeklerde dışkı yeme sorunu ilk başlarda yetersiz beslenmeye dayanan bir sorun olarak ele alınıyorudu ancak yapılan araştırmalar sonucu tüm gıda ihtiyacı tam ve dengeli bir şekilde karşılanan kopeklerin de hala bunu yapmaya devam ettiği görülünce bunun bir davranış sorunu olabileceği gündeme geldi.Dışkı yiyen köpeklerin bazılari sadece kendi dışkılarını yerken bazıları da sadece baska canlıların(kuş,kedi,at hatta insan) dışkılarını sanki dünyanın en leziz yemeğini yer gibi yerler ve yalana yalana gelip sizin neden ona kızdığını anlamaya çalışırlar.Tabi anlayamazlar.

Yapılan araştırmalara rağmen nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte köpeklerin bir leş yiyici olduklarını düşünerek,bu hareketin onlar için normal olduğunu kabul etmeliyiz.

Bu davranışı neden yapıyor olabileceklerine bir göz atalım;

Öncelikle köpeğimizi veteriner kontrolünden geçirmeli ve sindirim sisteminin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmeliyiz.Burda yapılması gerekenleri veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Bazen köpekler dengeli ve tam beslendiği düşünülse de yediklerinin tam sindirilememesi sonucu vücutda gıda eksikliğine bağlı sorunlar ortaya çıkabilir.Bu durumlarda dışkı yemeye yönelme de görülebilir.

Eğer veteriner kontrolünden sonra sorunun tıbbi bir sorun olmadığından eminsek bunu davranış sorunu olarak ele alıp diğer sebepleri araştırmaya geçmeliyiz.

Köpekler bazı davranışları içgüdüsel olarak yaparken, bazılarını sonradan izleyerek ve taklit ederek öğrenirler.Bir kısmını da biz onlara, bazen doğru bazen yanlış şekilde öğretiriz.

**Öğrenilmiş davranış olabilir.

Dişi köpek sahibi olup da yavru almış olan kişiler gözlemlemiştir,anne köpekler ilk haftalarda bebeklerin sindirim ve dolaşım sislemini çalıştırmak için sürekli bebeklerini yalarlar,dışkılarını yapmalarını sağlarlar ve bunu yerler.Bu davranış bebekler ayaklanmaya başlayıp kendi kakalarını kendi başlarına yapmaya başladıklarında sonra bile devam eder.Çünkü yerdeki yuvaya çok yakın olan kakalar düşmanlar için açık davetiyedir.İzleri ve kokuları temizlemek gerekir.Anne köpek bunu yaparken bebek de onu büyük bir dikkatle izleyerek takip eder.Yani annesi ona bunu yapmasını öğretmiş olur.Öğrenilen bu davranış daha sonra karşımıza istenmeyen bir davranış olarak çıkabilir.

**Korkmuş olabilir.

Aldığınız yavru evde istemediğiniz bir yere kaka yaptığında onu cezalandırırsanız o zaman yaptığı şeyin hata olduğunu ve yaptığını ortadan kaldırması gerektiğini düşünerek kendi dışkısını yiyebilir.

**Alan yetersiz olabilir.

Tuvaletini yapması için ayırdığınız alan yattığı bölgeye çok yakınsa etrafında koku bırakmamak için yapıyor olabilir.

**İlgi eksikliği olabilir.

Köpeğinizle yeterince ilgilenmiyorsanız ilgi çekmek için yapıyor olabilir.Eskiden olduğundan daha az ligileniyorsanız,daha uzun süreler evde yanlız kalıyorsa ve siz dışarda bu hareketi ilk yaptığında onunla normalin dışında bir şekilde ilgilendiyseniz bu davranış artık ona daha çekici gelebilir.

Eğer köpeğimiz başkalarının dışkısını yiyorsa bunun da sebebi ilgi eksikliği olabileceği gibi sadece lezzetli gelmesi de olabilir.

Özellikle kedi mamalarının protein oranı yüksek olduğu için tatları köpeklere daha güzel geliyor.

Bu davranışın oluşmasına imkan tanımamak için tedbirli davranmak en iyisidir ama eğer oluşmuşsa düzeltmek için şunları yapabilirsiniz;

**dengeli bir beslenme diyeti hazırlanmalı gerekirse vitamin takviyesi yapılmalıdır,

**öncelikli olarak yerden hiç bir şey yememesi için eğitilmelidir,

**küçük bir alanda köpekler uzun süre yanlız bırakılmamalıdır,

**takip edilerek, kakasını yapınca hemen temizlenmelidir,

**başkalarının kakasını yiyorsa dışarıya çıkarken bu davranışı unutmasına yetecek kadar bir süre,-bu süre çok uzun da olabilir- tasmasız çıkartılmamalıdır,

**daha önce de dışkı bulduğu ve daha yoğun olarak bulunduğunu bildiğimiz alanlar yerine farklı bir gezinme güzergahı tercih edilmelidir,

**eğer bahçe gibi etrafı kapalı alanda tasmasız bırakmak gerekiyorsa ağızlık takılmalıdır,

**tasmada dolaşırken bir kaka görünce eğer ona doğru bir hamle yapmazsa mutlaka ödüllendirilmelidir.

**kendi kakasını yiyen köpekler için veteriner hekimlerde bulunan bir preparat var.Dışkının daha acı olmasını(tabi acı mı ekşi mi hangi tatda olduğunu nasıl bildiler onu hiç bilmiyorum :)) )sağlıyormuş.Bu da bir yöntem olabilir.

En önemlisi bu davranışın bir alışkanlık haline gelmesini engellemekdir.Önlemek düzeltmekden her zaman daha kolaydır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ayrıntılı bilgiler için teşekkürler...

Pozitif Eğitim Nedir?

Eğitim köpeklerimizle iletişim kurabilmenin ve hayatımız boyunca onlarla ortak bir dil oluşturabilmemizin, ortak duygular geliştirebilmemizin ilk şartıdır. Vereceğiniz eğitim köpeğinizle aranızdaki iletişimin derecesini oluşturur. Güvene dayalı bir sistemde köpeğinizin öğrenme becerilerini geliştirirken aranızdaki iletişimi de kuvvetlendirmiş olursunuz.

Pozitif eğitim sistemleri, hem insan hem de bütün canlılarla doğru iletişim kurabilmek isteyen insanların benimsediği, hayat tarzı olarak kabul ettiği, ödül merkezli, yapılan doğruları ödüllendirip, yanlışları göz ardı etmeye dayanan bir sistemdir ve canlının psikolojisini bozacak, kişilikliğini silecek, canını yakacak, sindirecek hiçbir fiziksel ceza içermez. Köpeklerimizin eğlenirken öğrenmesini, zekalarını geliştirmesini ve diğer canlılarla iletişim kurma becerisi kazanmasını sağlar. Pozitif eğitim sistemi her yaşta uygulanabilir ancak eğitime ne kadar erken başlarsak becerileri kazanmaları ve sorunların önlenmesi o kadar kolay olur. Sorunları önlemek tedavi etmekten her zaman daha kolaydır. Bu yüzden bebeğimizle yaşamaya başlamadan önce onunla nasıl yaşayacağımızı öğrenmeye, bebeğimiz geldiği andan itibaren de eğitimlere başlamalıyız.

Pozitif köpek eğitmeni olarak benim misyonum, köpeğinizle güvene dayalı sağlam bir ilişki kurmayı, sorunlar oluşmadan önlenmeyi, oluşan sorunların üstesinden gelmeyi ve nasıl itaatkar olacaklarını sizlere öğretmektir. Köpeklerimizle kurulan dostluklar, her ilişkide olduğu gibi çaba gerektirir, onunla vakit geçirmeyi ve eğitimiyle, profesyonel eğitmen gözetiminde bizzat ilgilenmeyi gerektirir.

Bu yorucu ama zevkli başlayan süreçde, sizin ömür boyu alacağınız ödül, sadık dostunuzun gözlerindeki minnet, sevgi ve bağlılıkdır. Bundan daha büyük bir ödül olabileceğini sanmıyorum.

Pozitif Köpek Eğitmeni

Neşe Öztürk